Zijdelings

Voor nY stelde ik samen met Hans Demeyer een nummer samen rond Cruel Optimism, een studie van Laurent Berlant. Daarin wordt gezocht naar manieren van handelen en leven in tijden van bestaansonzekerheid en precariteit. Met bijdragen van Lauren Berlant, Stijn De Cauwer, Hans Demeyer, Ignaas Devisch, Frans-Willem Korsten, Matthijs Ponte, Sven Vitse, Bernke Klein Zandvoort, kunstenaars Melissa Mabesoone en Oshin Albrecht (buren) en buiten het dossier gedichten van Bas Geerts en Kreek Daey Ouwens.

De inleiding tot het dossier is online te lezen. Hopelijk zijn Hans en ik erin geslaagd enthousiasme op te wekken voor dit belangrijke boek, dat mij in elk geval bewegingsruimte heeft gegeven.

Zelf verbind ik in ‘Een zwak verhaal’, een kruising tussen essay, memoir en fictie, mijn eigen problemen en geschiedenis met die van Frans Kellendonk. Ik schrijf over hoe een zucht, tijdens lectuur van Letter en geest op een academisch congres, voor verlichting zorgt van een geschiedenis van afgebroken openbaarheid en atomisering. In die zucht opent zich iets, een zijweg waarin de mogelijkheid ontstaat om identiteit, stijl en narratief uit hun gesloten en voorspelbare betekenissen te lichten zodat ze begrepen kunnen worden als ‘historisch moment’. Hoe wordt betekenis gegeven ‘in omstandigheden die niet makkelijk zijn of waar je gewoon maar de helft van begrijpt’? Geen onvermijdelijke, fatale betekenissen maar alledaagse disoriëntatie. Fietsen met zijwind.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s