Gesprek

Ik sprak vorige week met Lex Bohlmeijer van De Correspondent over mijn poëzie. Over mijn politieke dakloosheid, wreed optimisme, precariteit en, natuurlijk, Gorter. Het gesprek is hier te beluisteren.

Bij het interview is ook een fragment opgenomen uit een nieuwe tekst waar ik aan werk, geschreven in conversatievorm. Work in progress, maar ik wil hier alvast wat zeggen over mijn intenties.

Met Lauren Berlant, aan wie ik het motto voor de tekst ontleende, beschouw ik het gesprek als een exemplarisch crisisgenre. Het heeft open grenzen, kenmerkt zich door onderbrekingen en verschuivingen en is daarmee in staat allerlei relaties in het grijze midden te laten zien. Doelmatigheid en autonomie worden losgelaten. In plaats daarvan wordt er een stap terug gedaan. Het wil niet in de eerste plaats betogen, een bestaand discours in omloop brengen, maar vraagt zich af wat er gebeurt wanneer concepten gesprek worden, middelen waarmee je kunt werken aan je overleven in een situatie van voortdurende crisis. Als normatieve instituties wegvallen – zowel bestaande activistische netwerken als traditionele vormen van ‘participatie’ in de burgermaatschappij – wint het intieme opnieuw aan belang om op een andere manier toegang te kunnen krijgen tot het politieke, het te deblokkeren door middel van alledaagse speculatie, improvisatie en adaptatie. Dat is de geste die deze tekst uitprobeert. Wat telt in zulke omstandigheden als een politieke gebeurtenis of politiek handelen? De hoop die ik heb is dat de publieke verspreiding wat vaak op een traumatische manier privé geworden is – niet in de laatste plaats het verlies van collectieve emoties en ervaringen zelf – het verarmde, uitgeputte subject aanwijzingen kunnen geven om door te gaan, een wereld kan maken die misschien niet beter is maar wel kan worden uitgehouden. Het is geen eenzame tekst die op geschiedenis wacht (Heiner Müller) maar een manifestatie van het bestaand publiek – vaak niet meer dan een gesprek in de keuken, een ontmoeting op de pont, een gedeelde koffie in de woonkamer – dat om een idioom vraagt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s