005 Kees Ouwens – Als een beek

Kees Ouwens lezen, Kees Ouwens herlezen. Als een beek is de wording van de Ouwens die me het liefst is, hoewel het herlezen dat ik me dit jaar voorneem ook en vooral onderzoek is naar nieuwe schakeringen. De Ouwens die me het meest na staat is de Ouwens van Klem en Droom, de Ouwens uit de jaren tachtig dus. Als een beek klinkt minder getergd, lichter, het lijken opnamen uit een tijd waarin ‘nog geen smet kleeft van de komende jaren’. Mijn voorkeur is natuurlijk erg subjectief: toen ik hem in 2011 begon te lezen werd ik gegrepen door zijn worsteling en geestelijke nood omdat ik die op dat moment zelf ervoer, omdat ik het conflict herkende tussen autonomie en bestuurlijke, economische en kerkelijke dwang dat hij opvoerde. Ik laaf me ook zijn weemoed om een tijd, onherroepelijk voorbij, die nog niet door de markt bezoedeld was. Het is een soort oerscène bij Ouwens: het betreden van de openbaarheid betekent het betreden van het duister. Ook in Als een beek duikt die figuur een paar keer. Maar zijn verscheurde zelfbeeld mocht dan het mijne zijn, zijn geluksmomenten, momenten waarin de gekwelde ambivalentie oplost in een extatische beleving van de werkelijkheid, dat eveneens. In zijn taal zit strijd, de pogingen de dwang te verpulveren, te vermalen. Dit werd mijn poëtica. Ouwens’ taal is historisch en politiek, niet enkel mythologisch of spiritueel. Aan de samenhang tussen die twee wijd ik nog eens een boek. Een gedicht uit de bundel:

(…) Behep de hemelen met nacht waaronder tijd bezwijkt
bevrucht water tot menigvuldigheid, laak de realiteit
om het verzet dat als de alsem spreekt – wat onverhoord
ik wacht op het contra-seign op het akkoord, contract dat nimmer opgezegd
het bed beschrijft waarin ligt afgelegd een scheiding die scheidt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s