007 Ursula Le Guin – The Dispossessed

Vandaag een jaar geleden overleed Ursula Le Guin. De dood hoort bij het leven zou ze zelf waarschijnlijk hebben gevonden, maar ze wordt gemist. Ik las The Dispossessed uit haar immense oeuvre. ‘Een ambivalente utopie’ kreeg het boek als ondertitel en dat is wat je leest: Le Guin laat zien hoe een anarchistische maatschappij er volgens haar in de praktijk uit zou zien en nee, dat leidt niet tot totale anarchie, maar evengoed niet tot veel zonnige vrijheid blijheid bezitsloosheid, al komen ze een heel eind. Het is bar, kaal, hard om zo te moeten leven en dat vond ik eigenlijk de mooiste politieke les uit dit boek. In de ruïnes moeten we het doen, in de moeilijkheden, niet met de zuiverheid van de leer.

De plot draait om een wetenschapper, Shevek, en zijn queeste naar een theorie die de twee vigerende natuurkundige theorieën over tijd weet te verzoenen, kortweg lineariteit en circulariteit. Voor Shevek biedt deze theorie behalve het genot van de ontdekking, van fundamentele wetenschap ook een antwoord op morele vragen. Hoe kun je je leven inrichten, zo dat je beide tijdservaringen recht doet? Niet alleen aan vooruitgang denkt, de vlucht naar voren, maar ook aan de terugkeer, het thuis? De zusterplaneet van de anarchisten wil de theorie van Shevek vooral inzetten voor het ontwikkelen van een revolutionaire, nieuw vorm van interstellair reizen, en zo de planeet koloniseren. Het lot van de aarde, dat als Terra onderdeel is van Le Guins universum, maakt duidelijk dat dit modernistische streven op rampen uitloopt. Het is beter om terug te komen op de stappen die daartoe hebben geleid.

Een hoopvol boek, daar put ik uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s